Čtyři mouchy jednou ranou. Putin, klimatické změny, inflace a covid.

Putin financuje krvavou válku hlavně z prodeje drahého plynu a ropy (vyšrouboval jejich ceny). A tak teď spalování obojího ničíme planetu i civilizaci. Peníze jdou na válku a zbrojení, namísto na „boj“ s klimatickými změnami. To nikoho (kromě Kremlu a ruských oligarchů) netěší. Naše úspory požírá inflace a konce není vidět. Vypadá to všechno špatně, ale musí to tak být?

Během covidu jsme začali globálně vice šetřit. Nevěděli, co se přesně stane, nemohli jsme nikam jezdit ani chodit. Byli jsme opatrnější v utrácení. A teď zase máme pocit, že přijdeme o ty těžce ušetřené peníze kvůli válce a inflaci. Budeme muset platit stále dražší ruský plyn (a naftu). Obojí běžně potřebujeme. Můžeme to nějak změnit? (copak to může ovlivnit jednotlivec?)

Ano, můžeme. Existují řešení, pomocí nichž můžeme obrátit skoro všechny současné nevýhody ve výhody (v náš prospěch). Stačí to promyslet a realizovat.

Vtip je v tom, že nás spotřebitelů jsou miliardy. Naproti tomu Putin s ruskými oligarchy tvoří naprosto mizivou menšinu světa. Ukažme jim tedy naši sílu. Zkusme například masově investovat do výměny plynových kotlů za úspornější ekologické topení. Prvním krokem je objednání zelené elektřiny (tlak na výrobce elektřiny). Změna dodavatele vás nic nestojí a může jí udělat doslova každý. Vyplní jen žádost.
Druhým krokem je vyhození plynového kotle a pořízení ekologického topení. Například tepelného čerpadla, FV elektrárny, solárního ohřevu vody atd. (nebo alespoň elektrokotle, který vás také zbaví ruského plynu). V takovém případě se jedná o investici, která vám sice nebude hned vydělávat (tak jako spekulace), ale značně vám šetřit peníze a ochrání vás před inflací. A navíc zvýší vaší bezpečnost několika směry. Plyn vám v domě nevybuchne, neudusí… Náklady se vám výrazně sníží, a dokonce prospějete ochraně planety. Budete mít z toho dobrý pocit. A ruský plyn můžete už letos slavnostně odhlásit. Tímto krokem přestanete spolufinancovat Putinův režim. Když to uděláme masově, další zimu Putin nepřežije.

Cítíte, jaká je to úleva na duši. Na nic nečekejte a začněte to chystat.  Šetřit svojí kapsu i planetu. To samé (ale ve větším) musí dělat i naše vláda, naši uhlobaroni i ČEZ (polostátní producent elektřiny). Průmysl i vláda se musí této náladě rychle přizpůsobit. Je potřeba produkovat nejen zbraně, ale i ekologické produkty a inovace. Žádná podpora přechodu z uhlí na plyn se v Evropě konat nebude, pánové. Peníze potřebujeme na podporu bojující Ukrajiny, starost o ukrajinské uprchlíky a přechod k ekologickému/inovativnímu hospodářství (vodík, úspory energií, obnovitelné zdroje, jiný než ruský uran, věda, výzkum, patenty, …).

A ještě pár slov k nakupování rychlé módy, benzínu a všelijakých zbytečností. Každý máme dvakrát jednou ročně svátek a narozeniny. Co je letos oslavit darem pro Ukrajinu místo pro sebe? A co nákladné dovolené? Můžeme na ně jet, ale promyslet jejich náklady. Ušetřené peníze darovat opět Ukrajině. Podobné je to i s nakupováním zbytečností, které se nám doma hromadí. I jízda do práce se dá dělat úsporněji. Sdílené jízdy, lehká noha na plynu, méně výletů autem a více chodit pěšky (jet na elektrokole) atd. Co kdo vymyslíte.

A nekupujte benzín do kanystrů. To vás nespasí. Omezte zbytečné jízdy a spotřebu benzínu a vyjde vás to nákladově podobně, i když se palivo zdraží. A menší poptávka časem zase srazí jeho cenu. Určitě se dá vymyslet a trochu uspořit i během jízdy autem. Ve městech máme veřejnou dopravu, chodníky, cyklostezky atd.

A ještě něco podstatného. Naše štěstí se přece neměří počtem věcí v šatníku, ani ujetých nebo nalétaných kilometrů, ale časem a námahou věnovanou ostatním, které máme také rádi. A ušetřené peníze věnujme zčásti Ukrajincům a zčásti naší planetě, kterou máme rádi (a ne jen sobě anebo dokonce odpornému Putinově režimu).

 

Jana Václavíková –  Musíme urychlit adaptaci na změnu klimatu, dopadá na všechny, varují výzkumníci OSN

—————–

P.S. Snížení odběru zemního plynu prospěje časem i Rusku. Věřte mi. Pro tamní cary je totiž náramně jednoduché financovat z prodeje surovin (plynu, ropy) jejich války, armádu a policii, která bije a šikanuje vlastní ruské občany a ty v zahraničí (jako na Ukrajině, v Čečensku, v Sýrii, …) zabíjí, vyhání a otročí.

Demokracie v Rusku nenastane, dokud se Rusové a jejich politici nebudou muset více snažit. Zatím jim stačilo „jen“ kopnout do země a ničit životní prostředí. Ukažme jim i sobě, že tudy cesta do budoucnosti nevede.

————-

a ješte pár čísel

Nové větrné a solární projekty by mohly letos nahradit 20 miliard metrů krychlových plynu. Ztrojnásobení kapacity těchto elektráren do roku 2030 by mohlo snížit spotřebu plynu o 170 miliard metrů krychlových ročně.

Snížení termostatů o jeden stupeň Celsia by mohlo letos ušetřit dalších deset miliard metrů krychlových. Nahrazení plynových kotlů 30 miliony tepelných čerpadel by do roku 2030 mohlo ušetřit dalších 35 miliard metrů krychlových plynu, dodala EK.

pozn. převzato ze zpravodajství Respektu

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika